werkgroep

brieven februari 2020

In februari schrijven we brieven voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Rusland en Irak.

Yan Sidorov en Vladislav Mordasov

Yan Sidorov en Vladislav Mordasov wilden op 5 november 2017 op de stoep van een overheidsgebouw in Rostov aandacht vragen voor honderden inwoners die hun huizen verloren bij een grote brand eerder dat jaar. Tijdens hun voorbereidingen pakte de politie hen op. Op 4 oktober 2019 veroordeelde een rechter beide activisten tot 6 jaar in een streng strafkamp voor ‘een poging tot het organiseren van massarellen’.

Ali al-Heliji

Advocaat Ali al-Heliji uit Irak kreeg op 8 oktober een telefoontje van een vrouw die met hem wilde afspreken. Al-Heliji dacht dat het om een nieuwe zaak ging. Maar meteen nadat ze elkaar hadden getroffen stopten er twee zwarte pick-up trucks met gewapende mannen. De mannen horen vermoedelijk bij een tak van het Irakese leger. Ze trokken Ali uit zijn auto en reden met hem weg. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

Wilt u een brief schrijven waarin u vraagt om hun vrijlating? Een toelichting op beide schrijfdoelen vindt u hier, en door op de namen bij de foto’s te klikken vindt u een voorbeeldbrief waarin u om hun vrijlating vraagt.