brieven juni 2024

Makhabat Tazhibek-kyzy

Gubad-Ibadoghlu

Deze maand schrijven we voor journalisten uit Kyrgizië, onder wie Makhabat Tazhibek-kyzy en voor activist Gubad-Ibadoghlu uit Azerbeidzjan.

In januari deed de politie een inval in de huizen van elf journalisten die betrokken zijn bij onderzoek naar corruptie in Kirgizië. Onder hen is de prominente journalist Makhabat Tazhibek-kyzy. De journalisten riskeren enkel en alleen vanwege hun kritiek op de overheid tot 10 jaar gevangenisstraf. Er zijn zorgen om de veiligheid van Makhabat. Ze is in haar cel door bewakers geslagen. We vragen de president van Kyrgizië om de ongegronde aanklacht tegen de journalisten in te trekken.

Gubad Ibadoghlu werd in juli vorig jaar opgepakt voor handel in vals geld; een overduidelijk verzonnen aanklacht. Hij zit in een vochtige, raamloze cel waar het krioelt van de insecten, heeft geen schoon drinkwater en voedingsrijk voedsel. Hij lijdt aan gezondheidsproblemen, waaronder diabetes en hartaandoeningen. We vragen de president van Azerbeidzjan om hem onmiddellijk vrij te laten.

Klik hier voor een nadere toelichting, en klik op de onderschriften bij de foto’s voor een voorbeeldbrief.